Circus Helsinki 20 vuotta

Circus Helsinki vietti 20-v. juhlavuotta vuoden 2021 ajan

-Juhlavuoden avasi kesäkuussa lyhytelokuva The Artistry of Circus.
-Heinäkuussa järjestimme oppilaillemme maksuttomia avoimia harjoituksia.
-Elokuussa YlösAlas-nuorisosirkusfestivaaleilla oli tarjolla huikeita sirkusesityksiä, sirkuskokeilua ja juhlavuoden kunniaksi kootun valokuvanäyttelyn avajaiset.
-Syyskuussa palkitun ranskalaisen Fheel Consepts -ryhmän VR-sirkuskokemus Hold On vieraili Circus Helsingillä.
-Marraskuussa julkaistiin juhlavuoden kunniaksi koottu lehti.
-Joulukuussa sirkuskoulun entiset oppilaat, nykyisin maailmaa kiertävät artistit sekä Circus Helsingin nykyinen Esiintyvä ryhmä esiintyivät juhlavuoden huipentavalla vuosijuhlaviikolla.
-Circus Helsingin toiminnassa pitkään mukana olleet juhlistivat yhdessä sirkuksen taivalta vuosijuhlissa, joissa nähtiin huikeita esityksiä vuosien varrelta.
-Lisäksi keräsimme läpi juhlavuoden toiminnassa mukana olleiden muistoja Circus Helsingistä, joita julkaisimme loppuvuonna sosiaalisessa mediassa.

Lämmin kiitos kaikille juhlavuoden tekijöille ja kävijöille!

 

***

LYHYTELOKUVA – The Artistry of Circus

Juhlavuoden avasi tilassamme kuvattu lyhytelokuva The Artistry of Circus. Ohjaaja Spark Wilkien ja työryhmän tekemä upea elokuva kuvaa sirkustaiteen uniikkia moninaisuutta. Sirkustaiteilijoista mukana ovat Hannu Pham, Sini Saari, Ghia Lumia, Ira Oinonen ja Jere Virta. Elokuva julkaistiin Circus Helsingin rekisteröimispäivänä 12.6.

The artistry of circus, an intense documentary / art film about the diversity of circus featuring Hannu Pham, Sini Saari, Ghia Lumia, Ira Oinonen and Jere Virta.

Director – Spark Wilkie
DP – Spark Wilkie
Co-produced by Hannu Pham
Assistant – Hannu Pham
Voice over – Ghia Lumia, Ira Oinonen, Jere Virta
Music – Tomas Herudek, Jordan Hatfield, Will Van De Crommert
Film at Circus Helsinki
Credits – Pham’s family, Emmi Tsernov

 

***

YLÖSALAS-FESTIVAALI 1.–5.8.2021

Circus Helsingin YlösAlas-nuorisosirkusfestivaali järjestettiin elokuussa 1.–5.8.2021.

YlösAlas on Circus Helsingin isännöimä kansainvälinen nuorisosirkusfestivaali, joka järjestetään joka toinen vuosi Suvilahdessa. Vuoden 2021 festivaaleilla esiintyy Circus Helsingin Esiintyvän ryhmän lisäksi Circus Studio Folie (Tallinna, Viro), Lintsin sirkus (Helsinki) sekä tanssikoulu Hurja Piruetti (Raasepori).

Neljättä kertaa järjestettävillä festivaaleilla oli tarjolla esityksiä päivittäin kaiken ikäisille, minkä lisäksi yleisö pääsi kokeilemaan sirkustelua edullisilla sirkuskokeilutunneilla sekä kaikille avoimissa maksuttomissa sirkuskokeilupisteissä. Festivaali huipentui esitysviikon parhaista paloista koottuun gaalanäytökseen.

Lisäksi festivaaleilla avattiin Circus Helsingin 20-vuotisjuhlan kunniaksi koottu valokuvanäyttely, jossa kerrotaan sirkuskoulun taipaleesta seitsemän oppilaan ryhmästä yhdeksi Euroopan suurimmista sirkuskouluista.

Lisätietoa festivaalista

 

***

CIRCUS HELSINKI 20 VUOTTA -valokuvanäyttely

Circus Helsingin juhlavuoden kunniaksi C-rappuun ripustettiin sirkuskoulun vaiheista kertova valokuvanäyttely. Kuvaa ja tekstiä yhdistelevä näyttely kertoo, miten seitsemän oppilaan sirkusryhmä kasvoi yhdeksi Euroopan isoimmista sirkuskouluista. Näyttelyn on koonnut sirkuskoulun opettaja ja kulttuurituotannon opiskelija Sofia Biris.

Näyttelyn nettiversioon voi tutustua täällä. 

***

Fheel Concepts: HOLD ON
VR-sirkuskokemus

Ranskalaisen Fheel Concepts -ryhmän VR-sirkuskokemus Hold On vieraili Circus Helsingillä syyskuussa 4.-5.9.

VR-lasien kautta koettava sirkuselokuva antaa katsojalle mahdollisuuden kokea maailma hetken ajan ilma-akrobaatin silmin. Sen kuinka ilo, vaarantunne ja adrenaliini valtaavat kehon korkealla ilmassa yleisön edessä.

”I chose silks because I chose the sky. The state of suspension is a place of risk; a place to confront your fears in order to understand that your fears are simply a projection of your mind. Fear is a funny thing, as much as it can block us and keep us from doing what we want, it can be the thing that saves us. It’s a constant search for balance.” -Corinne Linder

Hold On käsittelee sirkusartistin työhön kuuluvaa jatkuvaa balanssin hakemista riskinoton ja omien rajojen etsimisen välillä. Teos pohjautuu Corinne Linderin omakohtaiseen kokemukseen putoamisesta 6 metrin korkeudesta. Teos kutsuukin katsojan kokemaan hetken kauneuden ja kauheuden putoamisen tuntuessa väistämättömältä.

Fheel Concepts on Corinne Linderin perustama nykysirkusryhmä, joka etsii ennakkoluulottomasti uusia tapoja yhdistellä taiteenlajeja. Ryhmän VR-sirkuskokemus The Ordinary Circus Girl palkittiin Ranskassa vuoden 2020 innovatiivisimpana nykyteknologiataideteoksena. Corinne Linder on yksi Circus Helsingin ensimmäisistä oppilaista.

Lisätietoa esityksestä

***

Circus Helsinki 20 vuotta -juhlalehti

Marraskuussa julkaistiin juhlavuoden kunniaksi koottu lehti, joka jaettiin kaikille sirkuskoulun oppilaille. Lehden jutuissa paneudutaan sirkuksen taianomaiseen piiriin, oppimisen oivalluksiin ja sirkukseen elämäntapana sekä siinä samalla myös Circus Helsingin historiaan. Juhlalehden on toimittanut Circus Helsingin entinen oppilas, nykyinen opettaja, tietokirjailija ja tutkija Elina Vessonen ja taittanut graafikko Matilda Ylönen. Lehti on painatettu hiilineutraalisti Circus Helsingin ympäristösuunnitelman mukaisesti. Elina kertoo lehden tekoprosessista ja omista sirkusmuistoistaan tarkemmin täällä.

Lämmin kiitos kaikille lehden teossa mukana olleille!

 

***

VUOSIJUHLAVIIKKO 15.12.-20.12.2021

Circus Helsinki kutsui vuosijuhlaviikolle esiintymään entisiä oppilaitaan, jotka ovat jatkaneet taivaltaan esitystaiteen parissa. Esiintymässä olivat Johan Juslin ja Jacintha Damström; Sofia Kistol, Kasperi Kola, Hannu Pham ja Elsi Sloan sekä Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen. Myös nykyinen Esiintyvä ryhmä esiintyi. Lämmin kiitos esiintyjille ja yleisölle!

Lisätietoa esityksistä

***

Circus Helsingin 20-vuotisjuhlat

Juhlavuosi huipentui Circus Helsingin 20-vuotisjuhliin, jolloin sirkuksen toiminnassa ennen ja nyt mukana olleet ihmiset kerääntyivät yhteen kimalluksen täyteiseen iltaan. Ilta oli täynnä pysäyttäviä esityksiä, lämpimiä puheita ja muistoja vuosien varrelta.

Juhlassa esiintyivät Amanda Lindberg, Cecilia Damström, Kasperi Kola, Esiintyvä ryhmä, Johan Juslin, Diego mp3, Pillumination, Petri Ekqvist, Happy People & The Pyramids sekä Balkan Fever/DJ Borzin.

Kuvat: Sami Mannerheimo, Cassandra Linder ja Raimo Kolehmainen
Musiikki: The Pyramids

***

SIRKUSMUISTOJEN KERUU

Juhlavuoden kunniaksi keräsimme muistoja Circus Helsinkiin liittyen. Muisto sai olla mikä tahansa merkityksellinen hetki tai seikka – ensimmäinen kärrynpyörä, unohtumaton kevätesitys, sirkusopen kertoma vitsi tai jotakin aivan muuta, ja muistoja sai kertoa missä tahansa muodossa.

Saamiamme sirkusmuistoja:

”Mummo muistelee. Toin lapsenlapsia usein avoimiin harjoituksiin. Kyllästyin vain katselemaan ja päätin kokeilla. Niinpä matkimalla heitä opin heittämään voltin patjalla, hyppimään trampoliinilla polvi- ja peppuplästhyppyjäkin, pyörittämään vannetta ja kiipeämään kiipeilytankoa pitkin yli neljään metriin – eka kertaa elämässä – 66 vuotiaana. Jee!”

~

”Jonakin marraskuisena iltana olin lähdössä myöhään illalla treeneistä kotiin kylmään, mustaan sateeseen. Väsyneenä töistä, väsyneenä pimeydestä, väsyneenä kaikesta ahtojäästä sen hetkisessä elämässä. Edellisvuoden ihana sirkusopeni Petra nousi portaita vastaani, näki, että nyt askel ja mieli painaa ja antoi ihanan, pitkän halauksen ja lämpimiä sanoja. Se halaus pelasti illan, sen marraskuun ja monta marraskuuta sen jälkeen. Ajattelen sitä hetkeä usein, jos pimeys meinaa painaa niskassa.”

~

”Muistan kun muutettiin uuteen tilaan ja näin välinekäytävän, jossa kaikki oli niin hienossa järjestyksessä. Olin tosi iloinen että saatiin kunnon tilat treenaamiseen.”

~

”Kolme vuotta sitten maaliskuussa lapseni, abiturienttipoikani, lähti hiihtämään ja katosi. Kolmen päivän etsintöjen jälkeen hänet löydettiin meren pohjasta sukset jalassa. Jää oli pettänyt ja hän oli kuollut. Toipuminen surusta on vieläkin kesken, nyt kolmen vuoden jälkeen. Tuska oli alussa niin järjetön, ettei sitä pysty sanoin kuvailemaan.

Muutama viikko tapahtuneen jälkeen laitoin Sallalle ja Onnille viestin siitä, mitä on tapahtunut, ja että palaan ilma-akrotreeneihin. He kysyivät, haluanko, että tästä puhutaan muiden osallistujien kanssa. Pyysin, että ei puhuta, mutta antavat minun olla voimaton ja surkea sekä lähteä kesken tunnin pois vähin äänin. Monta kertaa vain tulin paikalle, lämmittelin, kiipesin pari kertaa ylös ja lähdin pois. En jaksanut muuta. Sain osallistua ja käydä välillä vessassa itkemässä, sain olla rauhassa.

Kun makasin juustonaksuilta haisevalla punaisella lattialla, tuli outo tunne siitä, että jonain päivänä vielä jaksan. Rakkauteni outoon lajiin, joka sattuu, tuottaa pettymyksiä ja tarjoaa silti kutkuttavaa itsensä ylittämistä, vei ajan mittaa voiton voimattomuudesta. Kävin salilla, kävin lenkillä ja treenasin pitääkseni harrastukseni, vaikka olisin oikeastaan pari vuotta halunnut vain itkeä ja syödä lohturuokaa ja maata koomassa sängyssä.

Kiitos Circus Helsinki ilmapiiristäsi, mahdollisuuksista, joita tarjoat ikään ja kuntoon katsomatta, lämmöstäsi ja siitä, että olet olemassa. Kiitos, että teet meidät vahvoiksi.”

~

”Näin 4-vuotiaan lapseni ensimmäistä kertaa esiintymässä (päiväkodissa ei ole ollut mitään esityksiä tms.) Circus Helsingin kevätjuhlassa. Se oli liikuttavaa, suloista ja tärkeää! Olimme molemmat hurjan ylpeitä hienosta esityksestä.”

~

”Kävin 2014–2015 tiistai-iltaisin Sasun ja Tonyn ohjaamassa aikuisten akro ja sirkus -ryhmässä. Kutsuin ryhmäämme tiistaiterapiaksi, sillä sitä se usemman vuoden ajan minulle tarjosi. Kaikki saivat olla juuri sellaisia kuin olivat, ryhmässä oli upea yhteis- ja tsemppihenki ja liki jokaisella tunnilla sai nauraa vatsalihakset kipeiksi. Kiitos kaikille ryhmässä olleille ja erityiskiitos Sasulle ja Tonylle rennon ja hyvän ilmapiirin luomisesta sekä huikeista lämmittelyleikeistä. Tiistaiterapiassa unohtuivat aina elämän huolet ja murheet vähintään 1,5 tunniksi rakkaan harrastuksen ja upeiden ihmisten parissa <3”

~

”My first memory in Circus Helsinki is the day that I was introduced to the open training sessions in Vallila, around the end of 2007. Riina, a girl I met on the Helsinki-Tallinn ferry, introduced me to Osmo and Kristiina that were in charge of the space for that time slot at the time. Riina said to them that I was Chilean and used to do some circus in Chile. Osmo welcomed me with a handshake and a very kind and warm smile, and then asked what discipline I used to train in Chile. I answered that I used to do some juggling but that pair acrobatics was my main thing at the time. IMMEDIATELY after, Osmo proposed me to do a handstand on his hands… I always recall this very special moment as a beautiful introduction to one of the nicest chapters in my life: being adopted as part of the Circus Helsinki family. To me, this concrete memory of going continuously from a welcoming handshake to a hand-to-hand-standing nicely illustrates the smoothness and spontaneity of how life felt at that time there. A time when I felt at home in a foreign country, thanks to a beautiful family that still warms me deeply from inside, despite missing it so much.”